067-171-67-47
Категорії
Багато цікавого у нас в Instagram
 

Що таке ферменти або ензими

Зміст
  1. Що таке ферменти або ензими
  2. Ферменти для травлення
  3. Коли потрібно приймати ферменти

Що таке ферменти або ензими


Слово “фермент” у перекладі з латинської означає “закваска” і таке значення має грецьке слово “ензим”. Дані речовини є комплексними білковими сполуками, які прискорюють біохімічні реакції, будучи свого роду каталізаторами. Вони присутні у всіх клітинах організму та виконують своє головне завдання – перетворення одних хімічних речовин на інші.

До складу деяких ферментів входять коферменти - небілкові сполуки, які є переносниками окремих атомів, які відокремлюються ферментами від речовини, що входить у реакцію (субстрату). Більшість коферментів є похідними вітамінів, тому нестача останніх в організмі призводить до порушення обміну речовин.

Підшлункова залоза - це те місце, де їжа найбільше піддається дії ферментів. В результаті цього організм отримує вітаміни та мінерали для підтримки всіх функцій та вироблення енергії.

Науці відомо близько 5000 ферментів, 2000 з яких задіяні у процесі травлення. Ензими мають досить складну класифікацію і загалом поділяються на 6 великих класів:

  • Оксидоредуктази – активізують окисне відновлювальні реакції. Коферментами для них є убіхінон, глутатіон, ліпоєва кислота та інші.Трансферази – активізують процес перенесення атомів між речовинами, що вступили в реакцію, допомагають нейтралізувати чужорідні агенти та токсини. До цього класу відносяться коферменти піридоксаль-5-фосфат (коферментна форма вітаміну В6), метилкобаламін, коензим А, тетрагідрофолієва кислота.
  • Гідролази (трипсин, пепсин та інші) – активізують розрив зв'язків між молекулами субстрату за допомогою приєднання до них молекул води. Не містять коферментів.
  • Ліази - каталізують розрив вуглецевих зв'язків та відщеплення груп атомів гідролітичним шляхом. Коензимами для них є піридоксаль-5-фосфат, тіаміндифосфат. Також у цих реакціях беруть участь мінерали магній та кобальт.
  • Ізомерази - складні ензими, які служать каталізаторами перетворень ізомерів всередині однієї молекули. Коферментами для них є глутатіон, піридоксаль-5-фосфат, фосфати моносахаридів, дезаксіаденозілкобаламін.
  • Лігази або синтетази – складні ензими, що сприяють з'єднанню молекул за допомогою енергії АТФ. Містять у собі нуклеотидні, фолієві та біотинові коферменти.

Ферменти для травлення

Травні ферменти присутні в шлунково-кишковому тракті та ротовій порожнині і допомагають розщеплювати їжу на більш прості складові та синтезувати з неї поживні речовини.

Шлунок, тонкий та товстий кишечник, підшлункова залоза та інші органи містять окремі групи ферментів, які відповідають за розщеплення тих чи інших компонентів їжі. Наприклад, у складі слини є ензим альфа-амілаза, яка розщеплює крохмаль на прості цукру.

Коли потрібно приймати ферменти

Додатковий прийом ферментів необхідний при ослабленні активності енезимів, порушеннях у роботі травної системи та підшлункової залози, після операцій та перенесених інфекцій ШКТ. Ферменти рекомендують приймати під час їжі, або після їди, якщо є тяжкість і дискомфорт у шлунку.

Показання до прийому ферментів:

  • Здуття живота, печія, рідке випорожнення.
  • Недостатнє перетравлення їжі та тяжкість у шлунку після їжі.
  • Дисбаланс кишкової мікрофлори
  • Зняття запалень у травному тракті

Слід враховувати, що дієтичні добавки, що містять тільки один фермент, можуть бути активні тільки у вузькому діапазоні значення рН (кислотно-лужного балансу). Даний показник може змінюватися в різних частинах ШКТ, тому більш ефективними будуть полікомпонентні склади, що включають кілька ферментів.

До складу ферментних добавок зазвичай входять такі речовини:

  • Панкреатин – компенсує нестачу ферментів підшлункової залози, сприяє кращому розщепленню крохмалю, білків та жирів. Містить ферменти протеазу, ліпазу та амілазу.
  • Екстракт жовчі. Сприяє емульгації жирів, покращує травлення, корисний при порушеннях роботи жовчного міхура та печінки.
    Сорбенти допомагають виведенню токсинів та чужорідних агентів із ШКТ. Сорбенти не вступають у реакцію з речовиною, що сорбується, і не викликають зміни складу крові. Вони пов'язують молекули чужорідних речовин, полегшуючи їхнє виведення з організму.
  • Папаїн із плодів папайї - відноситься до протеолітичних ферментів, які допомагають розщеплювати амінокислоти, білки та пептиди (залишки амінокислот). Покращує травлення, допомагає боротися з діареєю та здуттям.
  • Бромелайн – ще один рослинний фермент, який отримують із плодів ананасу. Допомагає розщеплювати білки та посилює травну функцію. За своїм впливом він схожий на пепсин та трипсин.
    Інші рослинні компоненти, що покращують травлення та роботу ШКТ в цілому.

Протипоказаннями до прийому ферментних дієтичних добавок є індивідуальна непереносимість компонентів, захворювання шлунково-кишкового тракту та прийом деяких ліків, вагітність та лактація. Перед прийомом будь-яких дієтичних добавок необхідно консультуватися з лікарем.

Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*
Поділіться своєю думкою про покупку, і компанії в цілому. Тільки так ми зможемо вдосконалити наш сервіс і бути кращими для вас.

Схожі статті

Колоїдні мінерали – унікальний дар природи

Колоїдні мінерали – унікальний дар природи

Захищаємо та підвищуємо імунітет

Захищаємо та підвищуємо імунітет

Шкідливість білого цукру. Цукрозамінники

Шкідливість білого цукру. Цукрозамінники