067-171-67-47
Категорії
Багато цікавого у нас в Instagram
 

Шкідливість білого цукру. Цукрозамінники

Зміст
  1. Навіщо організму потрібна глюкоза
  2. Чому так сумно без солодкого
  3. Найпопулярніші цукрозамінники

Багато людей знають про шкоду надмірної кількості білого цукру, але продовжують його вживати. Основні аргументи на це - дешевизна та звичка, що склалася протягом кількох поколінь. Існує також взаємозв'язок між солодким та рівнем стресу, який людина намагається знизити за допомогою ласощів.

Всесвітня Організація Охорони Здоров'я встановила безпечну добову норму для здорових людей – 25 грамів, що відповідає 5 чайним ложкам. Але в різних країнах світу люди споживають від 100 до 160 г цукру на добу, що значно перевищує безпечні норми. Середня кількість даного продукту, яку з'їдає одна людина на рік, становить 22,6 кг.

Найбільше ласунів проживають в Ізраїлі, де споживання цукру у 2019 році становило 160 грамів на добу (30 чайних ложок). Недалеко від них пішли громадяни Фіджі, Бразилії, Малайзії та Барбадосу. Найменше захоплюються цим продуктом у Північній Кореї, де на душу населення припадає лише 3,6 кг цукру на рік.

До кінця XIX століття у раціоні людей цукор був присутній у дуже невеликих кількостях. Після того, як почалися його масове виробництво, попит різко зріс і цукор став невід'ємною частиною їжі кожної людини.

Навіщо організму потрібна глюкоза

Потрапляючи у шлунково-кишковий тракт, цукор розщеплюється на 2 компоненти – фруктозу та глюкозу. З останньої синтезується енергія, яка необхідна для фізичної та розумової роботи, підтримки функцій органів. Нестача глюкози викликає слабкість, виснаження, порушення активності мозку, сплутаність свідомості, погіршення травлення та порушення метаболізму вуглеводів загалом.

Тому повністю позбавляти організм глюкози не можна. Проте, вона міститься не тільки в білому цукрі – глюкоза є в меді, солодких фруктах та овочах, інших природних продуктах.

Чому так сумно без солодкого

Білий рафінований цукор викликає звикання та стимулює вироблення гормонів задоволення - серотоніну та дофаміну. Саме тому від нього так складно відмовитись, а при скороченні його кількості або повному виключенні з раціону може виникати слабкість, дратівливість, тривожність і навіть безсоння. Але якщо виявити силу волі, ці симптоми проходять приблизно через три тижні.

Надмірна кількість цукру може призвести до таких неприємних наслідків як:

  • Цукровий діабет – захворювання ендокринної системи, пов'язане з порушенням усіх видів метаболізму.
  • Накопичення в організмі глікотоксинів або кінцевих продуктів глікування, що виникають при взаємодії цукрів із білками. Дані речовини засмічують клітини організму, ведуть до раннього старіння та запальних процесів.
  • Набір зайвої ваги та ожиріння, що свідчить про порушення обміну речовин та інших більш серйозних захворювань.
  • Атеросклероз та погіршення стану судин
  • Зниження імунної реакції
  • Розмноження патогенних мікроорганізмів, що руйнують зубну емаль. За даними ВООЗ, хвороби зубів займають 3-е місце за поширенням у світі після серцево-судинних та онкології.

Якщо ви хочете зберегти фігуру, здоров'я та продовжити молодість, вживання рафінованого цукру слід скорочувати до безпечних норм або повністю виключати.

При переробці солодощів організм зазнає підвищеного навантаження - особливо важко доводиться працювати шлунку, печінці, підшлунковій залозі та ниркам. Згодом це може призвести до захворювань ендокринної, видільної та травної систем.

Тому дієтологи рекомендують вдосконалювати свої харчові звички та вчитися насолоджуватися природним смаком натуральних продуктів – кави, чаю, фруктів та овочів, без додавання цукру. За необхідності можна використовувати замінники цукру з нульовим глікемічним індексом і мінімальною кількістю калорій.

Найпопулярніші цукрозамінники

Цукрозамінники отримують з природної сировини, їх рекомендують діабетикам та прихильникам здорового харчування. Проте далеко не всі вони низькокалорійні, тому при схудненні їх треба використовувати з обережністю.

Перерахуємо найбільш популярні альтернативи цукру:

  1. Стевія - рослина, яка солодша від цукру у 250 разів, практично не містить калорій та має унікальний склад поживних речовин. Благотворно впливає на здоров'я серця та судин, нервової системи, регулює рівень глюкози в крові, вироблення інсуліну, знижує кількість холестерину та радіонуклідів. Цей підсолоджувач безпечний при вживанні не більше 40 г на добу.
  2. Ксиліт (Ксилітол) має також позначення Е967 - по солодкості еквівалентний цукру, але дещо перевершує його за калорійністю. Прискорює метаболізм, благотворно впливає стан зубів, нормалізуючи мікрофлору ротової порожнини. Ксиліт отримують з рослинної сировини - деревини, фруктів, лушпиння бавовни, лушпиння соняшника, кукурудзяних качанів. Добова норма – 50 грамів.
  3. Еритритол відноситься до цукрових спиртів, його виробляють шляхом ферментування кукурудзяного або пшеничного борошна. У природному вигляді він може бути присутнім у лишайниках, грибах, водоростях, деяких фруктах та горіхах. Вважається безпечним, не викликає карієсу, містить лише 20 калорій. Добова норма для дорослих складає 70-80 грамів.
  4. Фруктоза у 1,7 разів солодша за цукор і не менш калорійна. Вона міститься в солодких фруктах та овочах у природному вигляді. Це один із найпопулярніших цукрозамінників. Безпечна за дотримання добової норми 30-45 грам.
  5. Сорбіт Е420 у 2 рази менш солодкий, ніж цукор, тому його витрата набагато більша, що може спричинити збільшення ваги. Добре впливає на виділення шлункового соку та відтік жовчі. Рекомендований діабетикам і людям, які страждають на хвороби жовчного міхура та печінки. Добова норма 30-50 г.
  6. Сукралоза використовується вже протягом 20 років, хоча досі йдуть суперечки щодо її безпеки. Виробляється з цукру, але у 600 разів солодше за нього, не викликає карієсу. У дослідженнях йдеться, що сукралоза безпечна за умови дотримання добової норми, що становить 5 мг.
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*
Поділіться своєю думкою про покупку, і компанії в цілому. Тільки так ми зможемо вдосконалити наш сервіс і бути кращими для вас.

Схожі статті