Йод – це мінерал, без якого неможливе формування гормонів щитовидної залози – тироксину (Т4) та трийодтироніну (Т3). У них перебуває 70-80% всього йоду, що надходить в організм, а цифри 3 та 4 вказують на кількість його атомів, що входять у молекулу даних сполук.
Значення йоду неможливо переоцінити, адже він відповідає практично за всі життєво важливі функції організму.
- Імунітет,
- Діяльність мозку та нервової системи,
- Роботу ендокринної системи,
- Обмін речовин,
- Зростання та розподіл клітин,
- Дихання мітохондрій,
- Транспортування натрію та гормонів через клітинні мембрани,
- Розвиток кісткової та нервової системи у ембріонів та немовлят.
Чим небезпечний недолік йоду в організмі
Порушення в роботі щитовидної залози та всієї ендокринної системи загалом позначається на загальному здоров'ї та життєвому тонусі. Тривалий дефіцит цього мікроелементу призводить до таких захворювань як ендемічний зоб з гіпотиреозом та збою метаболізму. Тому дуже важливо підтримувати нормальну кількість йоду в організмі за допомогою раціону харчування або дієтичних добавок.
Приблизно 2 мільярди людей Землі страждають від наслідків йододефіциту. У 740 мільйонів людей діагностовано ендемічний зоб, у 43 мільйонів – розумову відсталість, а у 6 млн – кретинізм. І все це – сумні наслідки хронічного дефіциту цього мікроелемента.
Згідно з дослідженням було доведено, що не лише йод, а й селен впливає на стан щитовидки. Тому дефіцит селену, на тлі йододефіциту, може істотно погіршити ситуацію.
Форми йоду:
- Йодид та йодат – мінеральні солі.
- Відновлена форма йоду.
- Органічний йод – пов'язаний з органічною речовиною – амінокислотами, цукрами, полісахаридами).
- Неорганічний йод.
Найчастіше йод зустрічається у формі мінеральних солей натрію та калію, у такому вигляді їм збагачують йодовану сіль. Органічний йод вважається найбільш біодоступним та рекомендований ВООЗ для профілактики йододефіциту.
Норми споживання йоду:
- для дорослих 120-150 мкг на добу,
- для вагітних і жінок, що годують 175-200 мкг,
- для дітей віком до 11 років 60-150 мкг.
Найбагатшими йодом продуктами є ламінарія, біла квасоля, тріска, тунець, креветки, волоські та кедрові горіхи, чорнослив, полуниця, журавлина.
Відгуки