067-171-67-47
Категорії
Багато цікавого у нас в Instagram
 

Що потрібно знати про вітаміни

Для підтримки життєвого тонусу, обміну речовин, оновлення тканин та здорової роботи всіх органів нам щодня потрібні вітаміни. Їх недолік негайно дає про себе знати у вигляді різних несприятливих симптомів: сухість шкіри та волосся, зниження імунітету, перевтома, порушення роботи нервової системи, травлення та інших.

Більш точно дефіцит нутрієнтів можна визначити за допомогою біохімічного аналізу крові на вітаміни або мультиелементного аналізу волосся.

80% американців та 60% жителів Європи регулярно приймають вітаміни у вигляді дієтичних добавок. В Україні цей показник набагато нижчий і становить лише 18%.

Усі вітаміни можна умовно розділити на 3 великі категорії

  • Жиророзчинні – А, Е, D, K.
  • Водорозчинні - С та група В.
  • Вітаміноподібні речовини - холін, інозитол, N-ліпоєва, пангамова та параамінобензойна кислоти, рутин, біофлавоноїди, карнітин, коензим Q10, вітаміни U та F (поліненасичені жирні кислоти).

Кожен вітамін має свої специфічні функції та впливає на здоров'я конкретних систем організму.

Темп сучасного життя вимагає від людини підвищеної стресостійкості, витривалості, креативності та працездатності. А це означає, що наш організм потребує більше поживних речовин.

Вітаміни надходять у організм різними шляхами:

  • Разом з їжею – саме так потрапляє до нас більша частина вітамінів.
  • Синтезуються в організмі – наприклад, деякі вітаміни групи В виробляються мікрофлорою кишечника, РР – з амінокислоти триптофану, D3 – з 7-дегідрохолестеролу завдяки фітохімічній реакції в шкірі під дією УФ-променів.
  • У вигляді провітамінів, які стають вітамінами лише після вступу до біохімічних реакцій. Наприклад, бета-каротин, який перетворюється на ретинол (вітамін А).

Сумісність та біодоступність вітамінів

Склад сучасних мультивітамінних та вітамінно-мінеральних комплексів розробляється з урахуванням сумісності поживних речовин. Щоб уникнути небажаної взаємодії між компонентами та зберегти їх біологічну активність використовуються технології:

  • Сухе та вологе мікрокапсулювання та мікрогранулювання. Дозволяє створювати закриту форму компонентів, мікрочастинки яких покриті захисною оболонкою.
  • Поділ компонентів відповідно до сумісності. Використання закритих форм вітамінів дозволяє продовжити термін придатності дієтичних добавок та пом'якшити умови їх зберігання.

Найбільш доступна форма вітамінів зустрічається у природному вигляді у складі натуральних продуктів рослинного та тваринного походження. Також можна заповнювати запас мікронутрієнтів за допомогою синтетичних препаратів, однак у такій формі поживні речовини гірше проникають через клітинні мембрани.

Щоб одержати найкращий ефект для здоров'я, потрібно використовувати дієтичні добавки, до складу яких входять органічні вітаміни у вільній неактивованій формі.

З чим не можна поєднувати вітаміни?

  • Прийом мультивітамінного комплексу не слід поєднувати з прийомом окремих вітамінів.
  • Не можна запивати вітаміни кавою, чаєм та молоком, оскільки ці напої знижують біодоступність мікронутрієнтів.
  • Алкоголь руйнує багато вітамінів і знижує ступінь їх засвоєння з продуктів харчування. Вживання спиртного на фоні прийому вітаміну А дуже негативно впливає на печінку.
  • З деякими лікарськими засобами вітаміни не поєднуються. Тому при прийомі ліків і наявності будь-яких захворювань обов'язково потрібно консультуватися з лікарем.

Приймаючи рішення вживати ті чи інші вітаміни обов'язково консультуйтесь з лікарем і пам'ятайте, що ефект від дієтичних добавок буде набагато сильнішим, якщо дотримуватися правил здорового способу життя.

Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*
Поділіться своєю думкою про покупку, і компанії в цілому. Тільки так ми зможемо вдосконалити наш сервіс і бути кращими для вас.

Схожі статті

Як заповнити дефіцит Вітаміну D

Як заповнити дефіцит Вітаміну D

Омега-3. Всебічна підтримка здоров'я

Омега-3. Всебічна підтримка здоров'я