Поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК) - це велика група речовин, серед яких найбільшу цінність для здоров'я становлять ейкозапентаєнова (ЕПК), докозагексаєнова (ДГК) та альфа-ліноленова (АЛК) кислоти. Вони відносяться до класу незамінних, тому що не можуть самостійно синтезуватися в організмі людини і їх запаси можуть поповнюватися тільки з їжі.
Основним джерелом ЕПК та ДГК є жирна риба. У рослинних продуктах (чіа, насіння льону, деякі водорості) міститься, в основному, альфа-ліноленова кислота, з якої можуть синтезуватися перші дві, але в значно менших кількостях.
Профілактична дія ПНЖК
Користь ПНЖК доведена низкою наукових досліджень. Омега-3 потребує кожна клітина нашого організму. Якщо ви вживаєте жирну рибу рідше, ніж 2 рази на тиждень, запаси жирних кислот в організмі необхідно додатково заповнювати за допомогою дієтичних добавок.
Прийом ПНЖК має комплексний профілактичний ефект, а саме:
- Захищає зір, перешкоджає розвитку вікової дегенерації жовтої плями.
- Запобігає утворенню склеротичних бляшок та відкладень на стінках судин, зміцнює здоров'я серцево-судинної системи у цілому.
- Покращує регенерацію тканин, стан шкіри, уповільнює старіння.
- Підвищує міцність та цілісність клітинних мембран.
- Забезпечує профілактику деменції, хвороби Альцгеймера, підтримує функцію нейронів та здоров'я мозку.
- Забезпечує змащення суглобів та зміцнює кістки, підвищує ступінь засвоєння кальцію та магнію.
- Покращує розвиток нервової системи та когнітивних функцій у дітей та немовлят.
Як визначити дефіцит омега-3?
Ознаками дефіциту омега-3 є сухість шкіри, ламкість волосся та нігтів, швидка стомлюваність, проблеми зі сном, зниження когнітивних функцій.
Гренландський феномен
У 1970-х роках було проведено дослідження серед ескімосів Гренландії, які постійно харчуються жирною рибою. Вчені виявили, що жителі цієї північної країни практично не схильні до серцево-судинних захворювань. Подальші дослідження підтвердили здатність жирних кислот знижувати ризик інфаркту міокарда та інших хвороб серця та судин.
Як приймати омега-3
Омега-3 найкращим чином засвоюється разом із жирною їжею. Добові норми споживання будуть такими:
- 500 мг – профілактична доза.
- 700-1000 мг для вторинної профілактики (наприклад після інфаркту або інсульту), а також вагітним та тим, хто годує.
- 1000 мг – терапевтична доза при серцево-судинних та інших захворюваннях.
- 2000-4000 мг – при активному лікуванні лише за призначенням лікаря.
Дозування ЕПК та ДГК у мультивітамінах може бути різним, існують також добавки з подвійною концентрацією, наприклад, Now Omega DHA 500 mg. Хороший ефект також забезпечується при прийомі вітамінно-мінеральних комплексів з омега-3, таких як Now Foods Pre-Natal+DHA, який містить 240 мг ДГК і 100 мг ЕПК.
Протипоказання
Протипоказання до прийому ПНЖК наступні:
- Алергія на морепродукти.
- Відкриті рани та кровотечі.
- Період відновлення після операцій.
- Погане згортання крові.
- Гострі захворювання внутрішніх органів.
Перед прийомом добавок з омега-3 обов'язково консультуйтесь з лікарем для того, щоб визначити правильне дозування та тривалість прийому, а також виключити можливі ризики для вашого здоров'я.
Відгуки