067-171-67-47
Категорії
Багато цікавого у нас в Instagram
 

Для чого організму потрібні жири

Зміст
  1. Жири та здоров'я легень
  2. Шкідливі та корисні жири
  3. Трансжири
  4. Користь ненасичених жирів

Іноді можна зустріти думку, що жири шкідливі для здоров'я, викликають зайву вагу та є причиною багатьох хвороб. Через це люди відмовляються від жирної їжі або виключають жири з раціону. Такий підхід не зовсім правильний, тому що жири бувають різні й слід розібратися, які саме з них шкодять здоров'ю, а які, навпаки, є життєво необхідними для підтримки багатьох функцій організму.

Загалом жири нам потрібні для таких цілей:

  • Формування запасу енергії (1 г жиру забезпечує 9 калорій)
  • Засвоєння жиророзчинних вітамінів (А, Е, К та D)
  • Підтримка активності мозку, який на 60% складається з жирів
  • Зміцнення клітинних мембран та капілярних стінок
  • Підтримка цілісності слизових оболонок та захист їх від інфекцій
  • Змащення хрящів та суглобів
  • Захист шкіри та волосся від сухості та передчасного в'янення.
  • Поліпшення метаболізму
  • Профілактика серцево-судинних захворювань

Тому жири виключати з раціону не можна, потрібно тільки навчитися вибирати корисні жирні кислоти та вживати їх у необхідній кількості. Денна норма жирів становить 60-70 грамів.

Жири та здоров'я легень

Вчені також встановили зв'язок між вживанням жирів та здоров'ям легень. Жирні кислоти зміцнюють стінки альвеол та перешкоджають їх злипанню. Легеневі альвеоли зсередини вистелені сурфактантами – поверхнево активними речовинами, які на 90 % складаються з жирів. Без сурфактантів неможливий процес дихання, ці речовини захищають легені від набряків та проникнення інфекцій, забезпечують імунну реакцію.

Шкідливі та корисні жири

Жири – це складні органічні сполуки, ефіри, що утворюються з карбонових кислот та спиртів. До складу жирів входять жирні кислоти, що є активними компонентами ліпопротеїдів. В організмі людини жири також знаходяться у формі тригліцеридів та стеринів.

Усі жири можна розділити на 2 великі групи:

  • Насичені (атоми вуглецю утворюють лише одинарні зв'язки), тверді, тваринного походження.
  • Ненасичені (з подвійними зв'язками між вуглецем та іншими атомами), рідкі, рослинного походження.

Найбільш корисними для здоров'я вважаються жири, що містять моно- і поліненасичені жирні кислоти (МНЖК та ПНЖК). Останні у великій кількості містяться у рослинних оліях та морепродуктах.

Насичені жири, такі як вершкове масло, сало та інші подібні продукти, не слід вживати у великих кількостях, оскільки це може призвести до утворення склеротичних бляшок та серцево-судинних захворювань. Також дієтологи не рекомендують змішувати тваринні та рослинні жири в одному прийомі їжі, оскільки це погіршує травлення та призводить до утворення токсинів. В цілому за один прийом їжі слід вживати лише один вид олії, не змішуючи між собою навіть різні рослинні жири.

Трансжири

Найбільшу шкоду організму приносять трансжири, які одержують шляхом переробки (гідрогенізації) ненасичених жирів. В результаті рідкі жири набувають твердого вигляду, що суттєво збільшує їх термін зберігання та у багато разів здешевлює виробництво. Шкідливість трансжирів полягає у тому, що при попаданні в організм їх молекули замінюють ліпіди тканин, клітини яких перестають адекватно функціонувати. Внаслідок цього в організмі накопичуються токсини та порушується робота гормональної системи, з якою пов'язані функції всіх інших систем та органів.

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує повністю виключити їжу з трансжирами (гідрогенізованими оліями) з раціону. А до таких продуктів належать:

  • Сосиски, ковбаси, копчене м'ясо, бекон, консерви та інша оброблена м'ясна їжа.
  • Солодка випічка, печиво та тістечка
  • Морозиво, кава з вершками та інші калорійні солодкі напої.
  • Весь фастфуд – піца, гамбургери, чіпси

Тому турбота про здоров'я має на увазі повну відмову від цих продуктів, якими б смачними і привабливими вони нам не здавались.

Користь ненасичених жирів

Ненасичені жири не тільки корисні, але й вкрай потрібні для підтримки здоров'я. До цієї групи належать такі жирні кислоти:

  • Омега-3 міститься у великій кількості в морепродуктах, жирній рибі та риб'ячому жирі, а також у натуральних рослинних оліях – лляному, гарбузовому, оливковому та інших. Важливо, щоб олії були натуральні, не оброблені, тобто перший холодний віджимання. Ця ПНЖК незамінна підтримки серцево-судинної системи, зору, регенерації шкіри здоров'я суглобів.
  • Омега-6 захищає клітини від пошкоджень, покращує стан серця та судин. Міститься в кунжутній, лляній, рапсовій та сафлоровій олії, вівсяних висівках, олії волоського горіха та пшеничних зерен.
  • Омега-9 є мононенасиченою кислотою і міститься у лососевих рибах, авокадо, кунжуті, насінні гарбуза, горіха та інших насіннях. Омега-9 зміцнює імунітет, сприяє кращому засвоєнню глюкози та запобігає розвитку пухлин молочної залози у жінок.

Варто зазначити, що до категорії омега-3 відносяться докозагексаєнова, ейкозапентаєнова та альфа-ліноленова кислоти. ЕПК і ДГК міститься, в основному, в жирній рибі та риб'ячому жирі, альфа-ліноленова - у рослинних оліях. З АЛК може синтезуватися ЕПК та ДГК, але у невеликих кількостях, тому їх основним джерелом є морепродукти та дієтичні добавки.

Деякі фахівці стверджують, що існує зв'язок між ПНЖК та якістю засвоєння вітамінів групи В, а також їх вплив на стійкість до інфекцій та радіації. При цьому в раціоні треба дотримуватися правильного балансу жирних кислот омга-3 до омега-6, який повинен становити від 2:1 до 5:1. Нагадуємо, що добова норма споживання омега-3 становить 250 мг.

Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*
Поділіться своєю думкою про покупку, і компанії в цілому. Тільки так ми зможемо вдосконалити наш сервіс і бути кращими для вас.

Схожі статті

7 способів підвищити продуктивність у роботі

7 способів підвищити продуктивність у роботі

Колоїдні мінерали – унікальний дар природи

Колоїдні мінерали – унікальний дар природи